La Primavera!

La Primavera

La PrimaveraIn de kunsten spelen de seizoenen een grote rol. Een van de bekendste muziekstukken waarin de vier jaargetijden worden verklankt zijn ‘Le quattro stagioni’ van Antoni Vivaldi uit de eerste helft van de achttiende eeuw. ‘La Primavera’- de lente- is van die hele compositie met zekerheid het meest in het gehoor springende deel. De lente spreekt tot de verbeelding. Na de winter ontluikt de natuur. De wereld krijgt weer kleur. Net als de herfst, die het einde van het jaar dramatisch weet in te kleuren met vallende bladeren en stemmige najaarstinten, weet ook de lente op ons gemoed te spelen. Alleen kondigt de lente een nieuw begin, een beloftevol ‘nieuw geluid’ aan. De lente staat voor optimisme. De dagen worden langer. Ook het modebeeld verandert. Er verschijnen weer rokjes en jurken in het straatbeeld. De lente voelt als een opluchting na  donkere maanden waarin het kwik vaak tot onder het vriespunt daalde.

Voor mij belichaamt de lente ook een spannend begin van mijn muzikale seizoen. Dit is de periode dat ik werk aan nieuwe projecten. Zo broed ik op een cd die ik samen met Chiel van Praag in Loosdrecht probeer vorm te geven. Dat is een interessant, intensief en creatief proces waarin we zoeken naar het juiste repertoire en de daarbij passende muzikale begeleiding.

Ook werk ik deze lente aan ideeën en nieuw materiaal voor concerten. Zo ga ik binnen afzienbare tijd ook weer voor optredens naar Italië.

In de lente probeer ik als het ware fit te worden voor het komende muzikale seizoen. Ik stippel muzikale routes uit die ik later dit jaar probeer te volgen. Ook is dit de periode om intensief te werken aan mijn eigen zangtechniek. Als zanger(es) kun je namelijk altijd aan je techniek en muzikale interpretaties blijven werken, dat houdt nooit op. Die voortdurende ontwikkeling maakt het voor mij juist zo interessant om te zingen. Je raakt nooit uitgeleerd. Muziek is eindeloos, een mysterie, magisch.

De lente is de tijd om vooruit te kijken en muzikale avonturen uit te zetten. Muziek is voor mij altijd een belevenis geweest. Achter elk muziekstuk gaat als het ware een wereld schuil. En elke keer als ik aan een nieuw lied begin leef ik me in. Dan maak ik me zowel de context waarin de compositie is ontstaan als de thematiek waar het lied over handelt eigen. Dat proces verveelt nooit. Ook probeer ik buiten de muziek mijn geest te slijpen door me met beeldende kunst, film en literatuur bezig te houden. Maar ook míjn dag telt maar vierentwintig uur. Het is dus zaak om mijn tijd goed in te delen. Ook vind ik het belangrijk om buiten te komen, een wandeling te maken, een terras op te zoeken en de langzaam aan kracht toenemende zonnestralen te voelen. De lente drijft mij graag naar buiten. En dat is maar goed ook. De lente is een uitnodiging om op verkenning te gaan. Een seizoen waarin het voelen centraal staat.

La Primavera is nu echt begonnen.

Liefs,

Janine